חג שבועות מאגד בתוכו רעיונות רבים ובעל אופי ייחודי משלו. חג השבועות מעורר בנו ניחוח של קציר וטבע, משרה אווירה של חגיגיות ומסמל את אירוע מתן התורה. לאור מנעד התחושות הרחב שחג זה מעורר בנו ישנם כיוונים רבים וסגנונות שונים ומגוונים בהם ניתן לחגוג את החג. יש המעדיפים לחגוג אותו באופן רחב וקהילתי, ויש המעדיפים אירוע אינטימי עם המשפחה הקרובה בלבד.
אלו ואלו מחפשים לחגוג את האירוע בצורה משמעותית וחווייתית אשר יתנו לחג מקום של כבוד בזיכרון המשפחתי. ריכזנו עבורכם טיפים שונים הנוגעים בבניית התפריט לחג, עיצוב השולחן ומהלך הארוחה באופן כללי.
מקור המנהג לאכול מאכלי חלב
עם ישראל נוהג לאכול מאכלי חלב בחג השבועות. למנהג זה שורשים עתיקים מאד (עוד לפני המאה ה-13) והוא השתרש בעיקר אצל יהודי צרפת ואשכנז. מקור המנהג לוט בערפל, ובמהלך השנים הועלו מספר הצעות למקור המנהג:
הסבר אחד תולה את המנהג בכך שעם ישראל קיבל את התורה בחג השבועות, אולם הוא לא היה מיומן בהלכות כשרות ועל כן העדיף לאכול חלב עד שהלכות הכשרות יהיו מושרשות בו. לזכר זהירות רוחנית זו נהגו ישראל לאכול מאכלי חלב.
הסבר אחר מתבסס על כך שהר סיני קרוי בספר תהילים “הר גבנונים”, ומשום הדמיון הלשוני נהגו ישראל לאכול מאכלי חלב.
הסבר שלישי ממשיל את התורה לחלב, וכשם שהחלב הוא המזון הבסיסי ביותר לאדם כך התורה היא המזון הרוחני הבסיסי ביותר של האדם.
תהא הסיבה אשר תהא אנו נשארנו עם מנהג מיוחד המאפשר לנו להכין ארוחת חג בעלת אווירה חגיגית ומיוחדת.
חשיבות הייצוגיות והחגיגיות
ארוחת חג השבועות אינה כוללת בתוכה מנהגים או טקסטים הצריכים להיאמר, והיא יכולה בקלות להפוך לארוחה רגילה וחסרת ייחוד. על מנת להפוך את ארוחת חג השבועות למיוחדת יש לשוות לה אווירה חגיגית וייצוגית. ישנן דרכים רבות ליצירת אווירה זו, כמו למשל לבוש לבן מיוחד, סידור שולחן החג בצורה מעניינת ומוכבדת, הזמנת אורחים מיוחדים ותפריט חג חגיגי המעניק לארוחת חג השבועות ייחודיות ושונות מארוחה רגילה.
עיצוב שולחן שבועות
חג השבועות מעורר בנו תחושה של ניקיון וטהרה, ועל כן, על פי רוב, הצבע השולט בו הוא הצבע הלבן. לעיצוב השולחן יש חלק משמעותי בהשראת האווירה המיוחדת והחגיגית ועל כן כדאי להשקיע מחשבה בחלק זה על מנת ליצור סעודת חג יפה ונעימה.
צבע
כאמור, הצבע הלבן הוא הדומיננטי בחג השבועות ועל כן נסו למצוא אביזרים בגווני לבן (שמנת, אפור בהיר וכדו’) לעטר בהם את השולחן. על מנת להימנע מאחידות מוחלטת בצבעים נסו לגוון מעט אולם לא באופן מוגזם. בין 3 ל-6 צבעים זה מצוין. בנוסף ניתן ליצור גיוון עם טקסטורות במפה או ראנרים בצבעים מתאימים.
מפה
המפה משמשת כרקע לעיצוב השולחן ועל כן ביחרו מפה שאינה זועקת מדי, אלא משרה אווירה נעימה. שוק הבדים מכיל מגוון רחב מאד של בדים השונים זה מזה בגוון, בטקסטורה, בברק ועוד. אל תפחדו ללכת על טקסטורה נועזת על מנת ליצור גיוון בעיצוב השולחן. הקפידו לקנות בד בגודל של לפחות 60 ס”מ יותר מגודל השולחן, כדי שיישארו לכם שוליים במפה והשולחן לא יציץ מאחד הקצוות.
פרחים
חג השבועות מסמל את חג הקציר והאביב ועל כן רבים בוחרים לעטר את שולחן השבועות בזר פרחים, או בזרים אישיים. חשוב לשים לב שהזר אינו בגובה העיניים של הסועדים ואינו מפריע למהלך הארוחה. כמו כן ניתן לשלב בעיצוב השולחן שיבולים יבשות, וליצור מהם מחזיקים למפיות או דברים מעניינים אחרים.
סידור שולחן החג
נסו לשוות לשולחן אווירה רשמית ככל הניתן. אווירה זו יכולה להיתקבל על ידי סידור מפיות מיוחד או שימוש בכלים חגיגיים. כמו כן ניתן להוסיף תוויות עם שמות בצורה מעניינית כדי לשוות לארוחה אווירה רשמית ומהודרת. אקססוריז דוגמת נרות, סלסלות קש, עלי כותרת מפוזרים, מחזיקי מפיות מעוצבים וכו’ יתקבלו בברכה.
חשיבות מיקום הדברים
בבואכם לעצב שולחן שבועות חלקו את השולחן לשני חלקים: מרכז ושוליים. המרכז שייך לכלל הסועדים ובו יימצאו כלי האוכל המרכזיים ואביזרי העיצוב הגדולים. חלק השוליים שייך לסועדים בצורה אישית, ועל כן הימנעו מלהניח שם דברים גדולים או כלליים. הקפידו על מרחב “אינטימי” לכל סועד והכניסו שם קישוט קטן – כרטיסיית שם, שקית קטנה, סידור מפיות מיוחד וכדו’.
חד פעמי או רב פעמי
דילמה מרכזית בעיצוב שולחן החג היא האם ללכת על כלים חד פעמיים או לנסות לתמרן עם הכלים הקיימים ברשותנו. דילמה זו מתחזקת בשנים האחרונות עם כניסתם לשוק של הכלים החד פעמיים המעוצבים. ניתן למצוא כלים חד פעמיים ברמה עיצובית גבוהה מאד, עד כי קשה להבדיל בינם לבין כלים רב פעמיים. וודאי שמבחינה אקולוגית השימוש בכלים חד פעמיים גובה מחיר כבד (הן תודעתי והן פיזי), אולם במקרים בהם ארוחת חג השבועות כוללת סועדים רבים דומה כי ניתן להשתמש בכלים חד פעמיים ואף במפה חד פעמית מעוצבת.
חשיבות החלוקה למנות
מאפיין מרכזי המבדיל בין ארוחה רגילה לארוחת חג הינו החלוקה למנות מוגדרות. החלוקה וההפרדה בין מנה למנה משוות לארוחת החג אווירה מיוחדת ורצינית ועל כן בבואנו ליצור אווירה חגיגית לחג השבועות עלינו להכין ארוחה המחולקת לפי מנות, למשל – לחמים וסלטים, מנה עיקרית עם תוספות ומנה אחרונה.
בניית תפריט לחג השבועות
כאמור לעיל, בחג השבועות נהוג לאכול מאכלי חלב. מנהג זה הוא פתח למגוון אינסופי של מאכלי חלב ייחודיים אשר במהלך השנה פחות יוצא לנו להיתקל בהם. ארוחות חלביות הולכות וצוברות תאוצה בשנים האחרונות עקב סיבות שונות, וחג השבועות הינו הזדמנות נפלאה לטעום מעט מהעושר המצוי במטבח החלבי.
מעוניינים במתכונים לשבועות לחצו פה על >> מתכונים לשבועות
מנה ראשונה
מנות ראשונות (הפתיחה) הן רגועות וצנועות ונועדו לפתוח את התאבון ולהשרות אווירה רגועה ונעימה. נסו לנצל את העובדה שהארוחה איננה בשרית, והגישו לחמים חלביים או מטבלים המשלבים ממרחים גבינה וחלב. לדוגמא – לחם שום וגבינה, גבינות עיזים מעודנות, מטבל סלק עם גבינת עיזים ועוד. ניתן גם להגיש דגים בתור מנה ראשונה בתוספת לחמים ומטבלים.
מנה עיקרית
מנות עיקריות היא השלב שבו הסועדים מחפשים לשבוע ועל כן הקפידו שהכמויות יהיו מספיקות ושכל הסועדים יצאו שבעים ממנה זו. השתדלו ליצור מנה מרכזית אחת או שתיים ולצידה מספר תוספות לגיוון הארוחה. כיוון אפשרי נוסף הינו הגשת מרק ורק לאחריו הגשת המנה העיקרית.
מנה אחרונה
המנות האחרונות (קינוחים) נועלות את הארוחה ומביאה את הסועדים לשלב הרגוע ביותר. במהלך שלב זה על פי רוב מתנהלות השיחות בצורה הטובה ביותר, והאווירה החגיגית נמצאת בשיאה. השתדלו להתאים את המנה האחרונה לקהל הסועדים – ילדים מעדיפים דברים מתוקים ופשוטים דוגמת עוגיות שוקולד או עוגת גבינה מתוקה, בעוד שמבוגרים מעדיפים על פי רוב טעמים מורכבים יותר דוגמת פאי אגוזים או גלידות מעודנות.
סיכום
חג השבועות מעורר בנו תחושות חגיגיות של טוהר והתחדשות, ומן הראוי שאווירה זו תבוא לידי ביטוי בארוחת חג השבועות. ניתן להגביר את האווירה החגיגית על ידי הכנסת מאכלים אותנטיים ומקוריים אשר מביאים רוח רעננה וחידוש לשולחן חג השבועות. חברת גליליס מאגדת תחתיה יצרנים רבים מאזור הגליל, ומתמחה בייצור מעדני בוטיק ייחודיים ומרעננים. מעדנים אלו מביאים את הרעננות והייחודיות המתאימים לחג השבועות ויוצרים ארוחת חג מושלמת.